menu facebook instagram twitter guest

EXPRMNTL/ÂGE D’OR » NL


NL

Het festival nodigt u uit een uitgelezen selectie experimentele films te ontdekken en hun makers te ontmoeten. Deze kunstenaars en filmmakers durven de geschreven en ongeschreven regels van de filmtaal te doorbreken en te vernieuwen. Zowel de vorm van de films, als hun inhoudelijke kracht hebben ons verleid.

Deze stoutmoedige dapperheid en geëngageerde taal vinden we terug bij de 34 hedendaagse films in competitie, gerealiseerd door jonge of gevestigde kunstenaars uit meer dan elf verschillende landen. Ze kenmerken ook de dynamiek van de panorama’s die parallel worden gepresenteerd: Incisions and Imprints: Argentine Experimental Cinema biedt een diepgravende en fascinerende, historische reis door de avant-gardecinema in Argentinië vanaf het einde van de jaren 1960 tot vandaag. Ontdek de diversiteit, het esthetische talent en de ideologieën van de Argentijnse kunstenaars. Het programma Distribute and Circulate toont het werk en de collectieve organisatie van Britse feministische filmmakers van de jaren 1970 en 1980, en hun verhouding tot politieke en culturele bewegingen van die tijd.

In dialoog met deze retrospectieve luiken focust Âge d’Or ook op twee hedendaagse kunstenaars: Time, a Hesitant Smile blikt terug op het oeuvre van Johan Grimonprez, de Vlaamse beeldend kunstenaar, documentair filmmaker en antropoloog wiens aparte, metaforische en veeleisende taal voortdurend wordt geprezen door internationale critici. Dit ‘Grimonprez-evenement’, bedacht door de kunstenaar, is een unieke kans om te zien hoe zijn plastisch werk intens verbonden is met zijn filmografie die integraal zal worden vertoond. Eenzelfde vervlochtenheid vind je ook terug in Objects of Desire, een erg coherent programma waarin de jonge en talentvolle Oostenrijkse kunstenaar Antoinette Zwirchmayr haar films  toont samen met andere films die er voor haar duidelijk mee verbonden zijn.

Kom genieten van deze sterke films, de speciale vertoningen, de bezielde documentaires van de onafhankelijke regisseur George T. Nierenberg en de Parels van Knokke. Veel kunstenaars komen zelf hun film voorstellen. Deze vierde editie van het festival biedt een ambitieus en opwindende avontuur via het cameraobjectief, op zoek naar subversie en poëzie.