menu facebook instagram twitter guest

EXPRMNTL/ÂGE D’OR » Daniel Hui, Anouk De Clercq, Tom Callemin & Sarah Vanagt


Daniel Hui, Anouk De Clercq, Tom Callemin & Sarah Vanagt
Thursday, November 23rd, 2017

WHERE FILM AND VISUAL ART MEET:

Daniel Hui, Anouk De Clercq, Tom Callemin & Sarah Vanagt

 

NL  Met zijn dagelijks programma is CINEMATEK nu al bijna 80 jaar lang een gids op talrijke reizen doorheen de filmgeschiedenis. Op soortgelijke wijze heeft het de ambitie om te reflecteren over het bewegende beeld en om film te positioneren in relatie tot beeldende kunst en hedendaagse kunst. CINEMATEK presenteert regelmatig één of meer films uit het oeuvre van kunstenaars die actief zijn in film, video en performancekunst. Het doel: een gedeelde ruimte  creëeren, de uitwisseling van gezichtspunten mogelijk maken, en een nieuwe generatie kunstenaars presenteren – maar ook figuren te laten (her)ontdekken die de filmtaal ingrijpend hebben veranderd.

Het programma van deze winter verenigt in december de kunstenaars Daniel Hui, Anouk De Clercq en Tom Callemin (met de première van hun film It) rond het gemeenschappelijk thema van de zonsverduistering, en stelt in januari de nieuwe film van Sarah Vanagt Alle de tranen voor.

 

FR  CINEMATEK nous emmène en exploration quotidienne et passionnante à travers l’histoire du cinéma, depuis maintenant presque 80 ans. De la même manière, son ambition est de réfléchir à la position qu’occupe le cinéma et sa relation avec les arts visuels et l’art contemporain. CINEMATEK présente dès lors, régulièrement, le travail d’artistes actifs dans les domaines du cinéma, de la vidéo ou de la performance, que ce soit pour découvrir des artistes émergents ou redécouvrir les figures pionnières qui ont déstabilisé le langage cinématographique.

Le programme de cet hiver réunit en décembre, autour du thème commun de l’éclipse, les artistes Daniel Hui, Anouk De Clercq et Tom Callemin (avec la première de leur film It), et présente en janvier le nouveau film de Sarah Vanagt Toute larme.

 


Eclipses 

Daniel Hui, Anouk De Clercq & Tom Callemin.

 

 

NL  Daniel Hui is een jonge filmmaker uit Singapoer van wie de eerste langspeelfilm Eclipses in talrijke festivals getoond geweest is en eensgezin positief onthaald is door de kritiek. Met zijn oeuvre en zijn productieplatform 13 Little Pictures is hij een van de voornaamste vertegenwoordigers van de nieuwe lichting filmtalent uit Singapore.

Met zo’n twintigtal kortfilms op haar naam, meestal digitaal en in zwart-wit, creëerde de Belgische kunstenares Anouk De Clercq een poëtisch en lumineus oeuvre. Haar films en installaties zijn zowel een exploratie van architectuur als een intensief onderzoek rond klank, muziek en literatuur.

Tom Callemin, ex-student van Anouk De Clercq op KASK Gent, toont sinds 2010 zijn foto’s in binnen-en buitenland en is een van de meestbelovenden fotografen van zijn generatie.

 

FR  Daniel Hui est un jeune cinéaste de Singapour dont le premier film Eclipses, montré dans de nombreux festivals, a largement été salué par la critique. Son travail et sa structure de production 13 Little Pictures font de lui un représentant du nouveau cinéma de Singapour.

La cinéaste et plasticienne belge Anouk De Clercq a réalisé plus d’une vingtaine de courts métrages, en numérique et majoritairement en noir et blanc, qui composent une œuvre poétique et lumineuse. Ses films et ses installations sont autant une exploration de l’architecture qu’une recherche autour du son, de la musique, de la littérature.

Ancien élève de Anouk De Clercq au KASK de Gand, Tom Callemin expose ses photographies depuis 2010 en Belgique et à l’étranger et, est l’un des photographes les plus prometteurs de sa génération.

 


04.12 19:00

Eclipses

Daniel Hui, Singapore – Singapour 2011

kleur – couleur / 105’ / OND – ST: EN

NL  Een vrouw begint in het reine te komen met de maatschappij nadat ze zich teruggetrokken heeft in haar eigen wereld om te rouwen om haar overleden echtgenoot. De film versplintert om de personages rondom de vrouw te documenteren, mensen uit verschillende klassen, waaronder de eigen familie van de regisseur. Een onderzoek naar de landschappen waarin we leven, werken en spelen: dit is Singapore gezien door het prisma van familie, klasse en ras.

Gevolgd door een gesprek tussen Daniel Hui en Stoffel Debuysere.

FR  Une femme règle ses comptes avec la société après s’être retirée dans l’intimité suite au décès de son mari. Le film s’élargit aux personnages autour d’elle – personnes de différentes classes sociales, dont les membres de la famille du réalisateur. Un portrait des environnements à l’intérieur desquels nous vivons, travaillons et jouons, Singapour vu au travers du prisme de la famille, des classes et des races.

Suivi d’une conversation entre Daniel Hui et Stoffel Debuysere.

 


04.12 21:00

Spirits of Cinema, 13 Little Pictures

Kopi Julia

Tan  Bee Thiam, Singapore – Singapour 2013
ZW – NB / 7’ /  geen dialoog – sans dialogue

Tickets

Sherman Ong, Singapore – Singapour 2010
kleur – couleur / 10’  / geen dialoog – sans dialogue

A Lion’s Pride

Wesley Leon Aroozoo, Singapore – Singapour 2008
kleur – couleur / 8’ / OND – ST: —

My Father After Dinner

Gladys Ng, Singapore – Singapour 2015
16’ / geen dialoog – sans dialogue

Animal Spirits

Daniel Hui, Singapore – Singapour 2013
kleur – couleur / 9’ / geen dialoog – sans dialogue

An Autumn Afternoon

Lei Yuan Bin, Singapore – Singapour 2015
kleur – couleur / 9’ / geen dialoog – sans dialogue

Silent Light

Liao Jiekai, Singapore – Singapour 2015
kleur – couleur / 12’ / geen dialoog – sans dialogue

The Minotaur

Yeo Siew Hua, Singapore – Singapour 2015
kleur – couleur / 13’ / geen dialoog – sans dialogue

NL 13 Little Pictures is een platform dat o.m door Daniel Hui en andere filmmakers is opgericht met als doel de productie en de promotie van jonge cinema uit Singapoer. Spirits of cinema is een eclectisch programma door 13 Little Pictures et Melanie Pocok samengesteld dat als staalkaart van deze structuur kan fungeren.

In aanwezigheid van Daniel Hui. 

FR 13 Little Pictures est une plateforme fondée entre autres par l’artiste Daniel Hui et qui a pour but la production et la promotion du jeune cinéma de Singapour. Spirits of Cinema est un programme éclectique constitué par 13 Little Pictures et Melanie Pocok, une carte de visite des films récents de la structure.

En présence de Daniel Hui. 

 


14.12 19:00

It

Anouk De Clercq, Tom Callemin, België – Belgique 2017
ZW – NB / 13’ / V: EN / OND – ST: —

Ten Minutes Older

Franks Hercs, Letland – Lettonie 1978
ZW – NB / 10’ / OND – ST: —

Les
Harmonies Werckmeisters (extrait)
Werckmeister hármóniak (excerpt)

Hongarije – Hongrie 2001
Lars Rudolph, Peter Fitz, Hannah Schygulla / 10’ / OND – ST: NL

NL  In It gaan Anouk De Clercq en Tom Callemin met een camera op zoek naar hetgeen wat oplicht in het donker. Hier tegenover plaatsten de makers, films die met hun werk in dialoog treden. In Ten Minutes Older van Frank Hercs zoomt de camera op de gezichten van kinderen die in de filmzaal op het beeld reageren. De openingsscène van Werckmeisters Harmoniak van de hongaarse filmmaker Béla Tarr is een choregrafie van zon, maan en aarde.

In aanwezigheid van Anouk De Clercq & Tom Callemin. 

FR  Dans It Anouk De Clercq et Tom Callemin partent avec la caméra à la recherche de ce qui s’éclaire dans l’obscurité. Les réalisateurs ont choisi de faire dialoguer leur travail avec d’autres films.Ten Minutes Older de Frank Hercs place le viseur de la caméra sur le visage d’enfants spectateurs de la salle de cinéma. Dans la scène d’ouverture des Harmonies Werckmeister du cinéaste hongrois Béla Tarr, nous assistons à une chorégraphie de la terre, de la lune et du soleil.

En présence d’Anouk De Clercq & Tom Callemin.

 


14.12 21:00

L’Éclipse / L’Eclisse

Michelangelo Antonioni, Italië – Italie / Frankrijk – France 1962
Alain Delon, Monica Vitti, Francisco Rabal / ZW – NB / 124’ / OND – ST: FR – NL

NL Vittoria verlaat haar veilige relatie voor een avontuur met een beursmakelaar, vertolkt door Alain Delon. Zoals na L’avventura en La notte te verwachten was ruilt ook hier Antonioni het verhaal in voor zinderende emoties: een pure film over fundamentele eenzaamheid.

Vertoning geprogrammeerd door Anouk De Clercq & Tom Callemin.

FR Une jeune femme désemparée après une rupture, se voit courtisée par un séduisant agent de change. Antonioni, dans un film fascinant, capte l’activité de la bourse de Milan et son agitation hystérique, et nous livre une nouvelle radiographie du couple moderne.

Séance programmée par Anouk De Clercq & Tom Callemin. 

 


Sarah Vanagt:

Alle de tranen / Toute larme

 

 

NL  De Brusselse filmmaakster Sarah Vanagt maakt documentaires, video-installaties en foto’s, waarin ze haar interesse voor geschiedenis combineert met haar interesse voor (de geschiedenis van) film. Haar werk wordt in het binnen- en buitenland getoond op festivals en in musea. CINEMATEK presenteert in Belgische première haar laatste film, Alle de tranen, in een voorstelling die speciaal voor de gelegenheid door de kunstenares  samengesteld is.

In de 17e eeuw begint een stoffenhandelaar uit Delft, Antoni Van Leeuwenhoek, lenzen te maken om de kwaliteit van zijn stoffen beter te bestuderen. Hij smelt, druppelt en slijpt glazen bolletjes. Die piepkleine lenzen zijn zo helder en hebben een dusdanig vergrotende kracht, dat de stoffenhandelaar een nieuwe dimensie lijkt te betreden.

Is hij de eerste die kleine “diertgens” ziet bewegen in een druppel water?

Welke woorden gebruiken om iets te beschrijven dat niemand anders ooit eerder zag? In de film Alle de tranen wandelt Sarah Vanagt door haar thuisstad Brussel met Leeuwenhoeks microscoop in de hand. Wat ze op haar pad tegenkomt, raapt ze op. Zo probeert ze te achterhalen hoe de allereerste microscopische beelden er misschien uit hebben gezien. Ze vervangt de lens van haar camera door de 17e-eeuwse lens van Van Leeuwenhoek. Tijdens het filmen vraagt ze zich af waarom we steeds opnieuw op zoek gaan naar vormen die we al kennen, telkens we oog in oog staan met het onbekende.

 

FR  La cinéaste bruxelloise Sarah Vanagt fait des films documentaires, des installations video et des photos, dans lesquelles elle combine son intérêt pour l’histoire avec celui qu’elle porte au cinéma et en particulier à ses origines. Ses films sont vus à l’international dans les festivals et les musées.

CINEMATEK présente en première belge son dernier film, Toute larme, lors d’une séance spéciale composée par l’artiste.

Au 17e siècle, Antoni Van Leeuwenhoek, un drapier de Delft, entreprend la fabrication d’objectifs en verre, ceci pour mieux étudier la qualité de son textile. Il fond, coule et moud de petites perles de verre. Ses petits objectifs sont si lumineux et agrandissent tellement que le drapier a le sentiment d’entrer dans une nouvelle dimension. Est-il le premier à voir de petits animaux se mouvoir à l’intérieur d’une goutte d’eau ?

Comment décrire quelque chose que personne n’a vu auparavant ? Dans le film Toute larme, Sarah Vanagt mène une exploration dans la ville de Bruxelles où elle réside, ceci à l’aide du microscope de Leeuwenhoek. Elle ramasse ce qu’elle trouve sur son chemin, et essaie de s’imaginer ce à quoi ont dû ressembler les premières images au microscope.

Elle remplace l’objectif de sa caméra par l’objectif du 17e siècle. Tout en filmant, elle se demande pourquoi nous recherchons toujours des formes que nous connaissons déjà lorsque notre œil est confronté à l’inconnu.

 


11.01 19:00

Toute larme
Alle de tranen

Sarah Vanagt, België – Belgique 2017 
30’ / OND – ST: EN – FR

La Couleur de la grenade
Sayat Nova

Sergei Paradjanov, USSR – URSS 1968
Sofiko Chiaureli, Melkon Aleksanyan, Vilen Galstyan / kleur – couleur / 73’ / OND – ST: FR – NL

NL  Paradjanov vertelde dat zijn inspiratie voor Sayat Nova van de Armeense miniaturen komt. Een miniatuur is in zekere zin het tegenovergestelde van een microscopisch beeld: de grote wereld wordt in het klein afgebeeld. Er is een uitspraak van Paradjanov over deze film die me intrigeert en die me – na een jaar lang doorheen een oude microscoop te hebben getuurd – uitnodigt om de film opnieuw te bekijken: “I wanted to create that inner dynamic that comes from inside the picture, the forms and the dramaturgy of colour.” Sarah Vanagt

Inleiding door Sarah Vanagt.

FR  Paradjanov raconte qu’il puise son inspiration pour La Couleur de la grenade (Sayat Nova) dans les miniatures arméniennes. Une miniature est en quelque sorte l’inverse d’une image microscopique : le monde dans son ampleur y est représenté en tout petit. Il y a une expression de Paradjanov à propos de ce même film qu’y m’intrigue et qui m’invite, après avoir passé plus d’un an à utiliser un microscope, à regarder le film une nouvelle fois  : « I wanted to create that inner dynamic that comes from inside the picture, the forms and the dramaturgy of colour. » Sarah Vanagt

Présenté par Sarah Vanagt.





/ / /

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.