menu facebook instagram twitter guest

ÂGE D’OR FESTIVAL » NL


NL

Van 06 tot 11 oktober is Âge d’Or opnieuw te gast in CINEMATEK voor de derde editie van de nieuwe formule, die in 2014 opstartte als volwaardig festival. Het wordt een rijk, gevarieerd programma dat onderzoek centraal stelt, net als de durf van een experimentele cinematografische aanpak die dicht aanleunt bij de werkelijkheid maar die evengoed het intieme, de verbeelding, het psychedelische en mythologische een stem geeft.

Op het programma staan twee competitiesecties met films die de laatste drie jaar wereldwijd werden gedraaid: films uit Iran, Indonesië, Korea, Turkije, Oostenrijk, de Verengde Staten en België.

ÂGE D’OR, een competitie met 22 nooit eerder in Brussel getoonde films, waarvan één door de  internationale jury met het Âge d’Or Prijs bekroond zal worden.

IMPATIENCE (genoemd naar de tweede film van Charles Dekeukeleire, uit 1928), is een nieuwe competitie voor éérste en tweede films. Deze competitie brengt 8 films van jonge cineasten, waarvan één de Prijs Impatience uitgereikt krijgt door de internationale jury.

Dit jaar zal een jury bestaande uit studenten van Brusselse kunstscholen ook een YOUNG JURY PRIZE toekennen aan een film uit de competitie van Âge d’Or.

Daarnaast ontvangt het festival een groot aantal gasten. Waaronder Peter Gidal, een van de belangrijke protagonisten van de Britse en globale onafhankelijke cinema en de Libanese filmmakers Joana Hadjithomas en Khalil Joreige die net na hun solotentoonstelling in Jeu de Paume in Parijs een selectie van hun films en video-installaties in de CINEMATEK-foyer komen presenteren.

Er zijn nog andere hoogtepunten. Zo is er een rijk programma dat gewijd is aan de experimentele en avant-gardecinema van de Amerikaanse Westkust met Bruce Baillie, Chick Strand en drie thematische sessies met schatten uit de collectie van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (VS). We tonen ook een panorama met films uit Azië, namelijk uit de Filippijnen, India, Indonesië en Thailand, landen die strikt genomen geen experimentele filmtraditie hebben Het brengt recente en oudere producties bij elkaar die in Europa nauwelijks of nooit werden getoond. Tot slot nodigen we u uit om tal van andere speciale sessies te komen ontdekken, zoals live-soundtracks en workshops ‘zonder camera’ voor kinderen.